In mijn boek “Perspectiefvol leiderschap. Management in de 21e eeuw” vertelde @Sandra Holtjer, als een van de vijftig geïnterviewden, over een situatie waarin zij zich niet veilig voelde door het gedrag van een medewerkster. Terecht stelt zij dat niet alleen medewerkers recht hebben op veiligheid, maar dat leidinggevenden dat ook hebben.
In de dertig jaar dat ik individuen, teams en organisaties begeleid, ben ik die situatie en diverse andere situaties van onveiligheid tegengekomen. Op een aantal van de hieronder genoemde situaties berust nog een taboe en daar hoor je niet of nauwelijks iets over in de media. Er kan sprake zijn van zich niet veilig voelen en van niet veilig zijn. Ik benoem het nu voor het gemak alleen als niet veilig zijn en de lijst is niet volledig.
- Kinderen die niet veilig zijn bij hun ouders, opvoeders, onderwijzers, leerkrachten, professoren
- Ouders, opvoeders, onderwijzers, enz. die niet veilig zijn bij kinderen, studenten
- Medewerkers en leidinggevenden die niet veilig zijn bij hun collegae
- Mensen die werkzaam zijn in het onderwijs en niet veilig zijn bij ouders
- Hulpverleners die niet veilig zijn bij het publiek, de hulpvragers
- Fysiek grensoverschrijdend gedrag zowel door mannen, vrouwen als kinderen
- Mentaal en emotioneel grensoverschrijdend gedrag door mannen, vrouwen, kinderen
- Sociaal, relationeel en spiritueel grensoverschrijdend gedrag door volwassenen naar elkaar en naar kinderen
Veiligheid is een van de mensen-en kinderrechten. Als dit benoemd wordt en mensen erop worden aangesproken, dan voelt men zich vaak aangevallen en beschuldigd. Terecht of ten onrechte. We moeten herkennen en erkennen dat we allemaal onze beperkingen hebben. “Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen” is een wijze uitspraak. En ons realiseren dat we niet het probleem, de ziekte, afwijking, stoornis, enz, zijn, maar dat we die hebben. Het is zinloos om de schuld uitsluitend bij de ander te leggen, elkaar in “hokjes” te stoppen, te labelen, enz. Vaak is het niet of-of, maar en-en, en is de werkelijkheid gecompliceerder en genuanceerder.
Het is de hoogste tijd om ons rekenschap te geven van de diepst liggende oorzaak in onszelf. En in onszelf de oplossing, de ethiek en de moraal te ontdekken. Als we ons veilig voelen in onszelf, kunnen we veel beter omgaan met de onveiligheid in de buitenwereld. Lees hier een aanzet hiertoe.
P.S. De Mensenrechten en de Kinderrechten (De MKR) en de Sustainable Development Goals (de SDG’s) worden weergegeven en besproken in mijn boek “Perspectiefvol leiderschap” en maken onderdeel uit van de Regiekaarten, waarvan je er een ziet afgebeeld.
Zie www.pyramide.nl/publicaties en www.pyramide.nl/pyramide-keurmerk.